Біль у спині: як вирішити «болючу» проблему

Собираем урожай без травм, боли в спине суставах

Біль у спині, а особливо біль у попереку, є дуже поширеним явищем серед людей будь-якого віку. Зазвичай він зникає протягом кількох тижнів, але іноді може тривати довше, або навіть може стати хронічним, якщо триває понад три місяці.

Хронічний біль погіршує не тільки фізичний, але й психологічний стан, адже може призводити до виникнення тривожного розладу і депресії. Як правило, він є наслідком несвоєчасного або неефективного лікування гострого болю. Найпоширенішими причинами болю в спині є надмірні фізичні навантаження і травми, зокрема розтягнення м’язів у ділянці спини чи попереку.

Іноді спричиняти біль у спині можуть зміщення деформованого міжхребцевого диска, радикуліт (защемлення нерва) або анкілозуючий спондиліт. Це серйозні захворювання, тому не можна займатися самолікуванням, а слід якомога швидше звернутися до лікаря для визначення причини болю та призначення правильного лікування.

Найчастіше при болю у спині, після виключення наявності захворювань, що потребують спеціалізованого лікування, призначаються препарати групи НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати). Проте при пероральному прийомі таких засобів дуже часто проявляється специфічний побічний ефект – ураження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.

Цих серйозних побічних дій позбавлені засоби для місцевого лікування болю у спині, які наносяться на шкіру там, де відчувається біль. Таким ефективним і безпечним засобом є, зокрема, Аертал® Крем, який містить ацеклофенак, сполуку, що має усі цілющі властивості НПЗП. Однак навіть при пероральному прийомі ацеклофенаку ризик розвитку побічних ефектів з боку травної системи є значно нижчим, порівняно з традиційними препаратами НПЗП. А при місцевому застосуванні Аертал® Крему ймовірність системної дії ацеклофенаку (тобто загальної дії на весь організм за рахунок всмоктування та перерозподілу) є практично нульовою.

Крем (а точніше – його основний активний інгредієнт ацеклофенак) діє на тканини лише у місці нанесення, що виключає побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту. При цьому знеболювальний та протизапальний ефекти крему залишаються максимально вираженими.

Окрім відсутності небажаних побічних ефектів, крем Аертал® має й інші корисні властивості, які роблять його надзвичайно цінним засобом для лікування болю у спині:

  • Крем Аертал® діє швидко та цілеспрямовано, вгамовуючи навіть сильний біль у спині, що було доведено численними клінічними дослідженнями.
  • Завдяки наявності у складі крему Аертал® ацеклофенаку, швидко зникає не тільки біль, а й запалення, що запобігає розвитку набряку та гіперемії.
  • Крем Аертал® має водну основу (на відміну від багатьох інших схожих кремів, які мають олійну основу). Це забезпечує легке нанесення крему на шкіру, його швидке всмоктування і відсутність неприємного жирного блиску та плям на одязі.
  • Діюча речовина, ацеклофенак, перебуває в кремі у вигляді мікронізованих (дуже дрібних) частинок. Це полегшує проникнення речовини в уражене місце, пришвидшує початок дії та підвищує ефективність засобу.
  • Системна дія крему Аертал® виражена мінімально, що робить його максимально безпечним у застосуванні.

Максимального ефекту можна досягти, наносячи крем Аертал® на відповідну ділянку спини тричі на день за допомогою легких масажних рухів.

Водночас, варто зазначити, що ще більшого знеболюючого ефекту при болю у спині можна досягти, застосовуючи комплексний метод, поєднуючи нанесення крему Аертал® з лікувальною фізкультурою і внесенням певних змін до способу життя. Велике значення має також положення тіла хворого під час сну, про що знають далеко не всі люди.

Фізичні вправи, регулярне виконання яких здатне не тільки забезпечити полегшення стану хворого при болю у спині, а й прискорити одужання, можна поділити на кілька основних груп:

  • вправи для зміцнення м’язів тулуба (черевного пресу та спини);
  • вправи на розтяжку та гнучкість;
  • навчання правильній поставі;
  • аеробні вправи в комфортному темпі.

Лікувальна фізкультура має важливе значення для лікування хронічного болю в спині. Це перше, що людина повинна зробити. Виконувати вправи слід під наглядом лікаря та фахівця з лікувальної фізкультури, адже вони повинні бути адаптовані до конкретних симптомів людини, її стану та рівня комфорту. Регулярне виконання фізичних вправ удома є навіть важливішим, ніж заняття у кабінеті ЛФК у поліклініці.

Нижче наведені приклади універсальних вправ при болю у спині.

1. Підтягування колін до грудей.

Лежачи на спині, обережно підтягніть коліна до грудей, затримайтеся на секунду, потім витягніть прямі руки назад. Затримайтеся на 20 секунд, зробіть 5 повторів.

2. Обертання колін.

Лежачи на спині, зігніть коліна та обережно рухайте ними з боку в бік, імітуючи рух склоочисників вітрового скла автомобіля. Виконуйте в кожен бік по 10 разів.

3. Розтягування.

Лежачи на животі, обережно обіпріться на руки і випряміть верхню частину тулуба. Не фіксуйте тіло у верхньому положенні, повторіть рух 10 разів по 3 підходи. Якщо таке розтягування буде здаватися занадто сильним, можна зменшити його амплітуду, спираючись на передпліччя і не випрямляючи спину повністю.

4. «Кішка».

Вихідне положення – стоячи на колінах, спираючись на випрямлені руки (не на лікті). Вигнути і випрямити спину (як це роблять після сну коти, потягуючись). Повторіть 20 разів.

5. Вправа з масажним валиком.

Лежачи на спині, помістіть поролоновий масажний валик під середину спини і спробуйте вигнути спину. Утримуйте таке положення по 30 секунд за раз. Ноги при цьому можуть бути зігнуті в колінах.

6. Вправа «неповний місток».

Ляжте на спину, зігніть коліна, а ступні поставте на підлогу. Тримайте плечі й голову розслабленими на підлозі та напружте м’язи живота і сідниць. Потім підніміть стегна, щоб утворити пряму лінію від колін до плечей. Спробуйте залишатися у такому положенні так довго, щоб встигнути зробити три глибоких вдихи. Поверніться у вихідне положення, і повторіть знову. Почніть з виконання п’яти повторень на день і повільно досягніть 30 повторень.

7. Зведення лопаток

Сядьте на стілець. Сидячи прямо, зведіть лопатки разом. Затримайтеся на п’ять секунд, а потім розслабтеся. Виконуйте цю вправу 3-5 разів двічі на день.

Окрім цього, біль у спині також потребує внесення змін у спосіб життя хворого:

  • робіть перерви, коли виконуєте напружену роботу, зробіть кілька поїздок або попросіть про допомогу, коли несете важкі предмети;
  • зверніть увагу на рухи, які посилюють біль, і уникайте їх, якщо це можливо;
  • уникайте шкідливих звичок.

І наостанок – декілька слів про те, як слід спати людині, яка страждає на біль у спині.

Як спати на боці

Якщо ви звикли спати на боці, трохи підтягніть ноги до грудей і покладіть подушку між ногами. Згинання колін і наявність подушки між ногами допомагає вирівняти хребет, таз і стегна. Таке положення тіла значно зменшує навантаження на хребет.

Як спати на спині

Якщо ви переважно спите на спині, підкладіть під коліна подушку. Це може допомогти розслабити м’язи спини та зберегти вигин попереку. Підтримуйте шию подушкою, вона повинна тримати шию на одній лінії з грудьми та спиною.

Як спати на животі

А от спати на животі при болю у спині не рекомендується, адже це спричиняє велике навантаження на спину. Якщо ж ви не можете спати інакше, зменшіть навантаження на спину, підклавши подушку під стегна та нижню частину живота. Подушку під голову кладіть тільки тоді, коли вона не створює надмірного навантаження на спину.

Пов`язані статті

ДЕ КУПИТИ Аертал

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

ВАТ «Гедеон Ріхтер», Угорщина, 2024