Що таке радикуліт і як його лікувати?

Радикуліт, або радикулопатія, – це запалення та/або стиснення корінців спинномозкових нервів. Існує поширена думка, що будь-який біль у спині – це радикуліт. Проте це не так, адже радикуліт – причина лише 10-15% випадків болю у спині. Залежно від місця локалізації процесу, виділяють шийний, грудний, поперековий і попереково-крижовий радикуліти.

Симптоми радикуліту

Симптоми радикуліту називаються корінцевим синдромом. Для корінцевого синдрому характерні:

  • біль різного характеру й інтенсивності, «простріли»;
  • м’язова слабкість;
  • зниження або втрата чутливості, відчуття оніміння.

Локалізація болю, його інтенсивність та іррадіація (так звані «простріли») залежать від того, корінці яких нервів та в якому відділі хребта запалені. Важливо зазначити, що найчастіше уражаються шийний і поперековий відділи, адже на них припадає максимальне навантаження.

При шийному радикуліті біль локалізується в ділянці шиї та плеча, з можливою іррадіацією в руку. Часто виникає головний біль, запаморочення, дискомфорт у плечах і потилиці. Для поперекового радикуліту характерним є біль у попереку, який посилюється при ходінні, при цьому людині буває важко нахилятися або розгинатися. Біль може іррадіювати в стегно, сідниці або ноги. Але, незалежно від локалізації, біль завжди гострий і раптовий, посилюється при підніманні випрямленої ноги лежачи, нахилянні голови вперед, при кашлі або чханні.

Причини і наслідки радикуліту

Найчастіша причина радикуліту – вікові дегенеративно-дистрофічні зміни хребта, особливо остеохондроз. Крім цього, до радикуліту можуть призвести травми, деформації та грижі міжхребцевих дисків. Такі фактори як переохолодження та інтенсивні фізичні навантаження, особливо після тривалої перерви, можуть провокувати напади радикуліту. Тому поперековий радикуліт називають «хворобою дачників».

При відсутності правильного і своєчасного лікування радикуліт може призвести до серйозних ускладнень, зокрема зміни рухових і чутливих функцій в ділянці ураження. Тому при перших симптомах радикуліту необхідно негайно звернутися до лікаря.

Лікування радикуліту

Лікування радикуліту в гострому періоді спрямоване на усунення болю і полегшення стану людини. Рекомендується загальний спокій і постільний режим. Для лікування больового синдрому застосовуються різні знеболюючі та протизапальні лікарські засоби. Місцево застосовують нестероїдні протизапальні препарати.

Нестероїдним протизапальним препаратом для місцевого застосування є Аертал® Крем.

Це лікарський засіб із доведеною клінічною ефективністю, який швидко всмоктується, добре переноситься і має знеболювальну та протизапальну дію.

Діюча речовина крему, ацеклофенак, перебуває в мікронізованій формі, що дозволяє йому ефективніше полегшувати симптоми запалення, зменшувати набряк і почервоніння, усувати больовий синдром. Аертал® Крем потрібно наносити на уражене місце легкими масажними рухами тричі на день. Аертал® Крем – безпечний контроль над болем.

Пов`язані статті

ДЕ КУПИТИ Аертал

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

ВАТ «Гедеон Ріхтер», Угорщина, 2024