Розтягнення зв’язок: причини, перша допомога та реабілітація

Причини розтягнення зв’язок

Існує думка, що розтягнення зв’язок – це суто спортивна травма, оскільки саме під час занять спортом людина стикається з надмірними фізичними навантаженнями, які перевищують можливості зв’язок та м’язів. Однак нерідко розтягнення трапляються і в побуті. Наприклад, невдалий стрибок, високі й нестійкі підбори та ін. Найчастіше трапляються розтягнення зв’язок тих суглобів, на які припадають найбільші навантаження: променево-зап’ясткового, гомілковостопного та колінного.

Зв’язки – це щільні еластичні утворення зі сполучної тканини, які утримують частини суглоба, обмежуючи його рухливість. Зазвичай розтягнення виникають при різких рухах у суглобі, які перевищують його нормальну амплітуду. Розтягнення зв’язок може призвести до їхнього розриву. При незначному розтягненні відбувається розрив зв’язки на рівні окремих колагенових волокон, тобто на мікроскопічному рівні, а при сильному розтягненні – розрив усієї зв’язки.

Симптоми розтягнення зв’язок

Основні симптоми – це біль та обмеження руху в суглобі. Практично відразу в місці розтягнення виникає набряк, а через кілька годин – гематома. При повному розриві зв’язок суглоб вивертається під неправильним кутом і має неприродній вигляд.

Лікування розтягнення зв’язок

При розтягуванні зв’язок, необхідно:

  • забезпечити ушкодженому суглобу нерухомість і спокій;
  • прикласти до ушкодженого суглоба лід або зробити холодний компрес (цю процедуру потрібно повторювати 3-4 рази в день);
  • накласти тугу фіксуючу пов’язку для стабілізації суглоба;
  • перебувати у положенні, коли ушкоджений суглоб розміщується вище рівня тіла; це покращить відтік крові та зменшить набряк.

При комплексному лікуванні розтягнення зв’язок зазвичай застосовують нестероїдні протизапальні засоби для місцевого застосування.

Нестероїдним протизапальним препаратом для місцевого застосування є Аертал® Крем. Це оригінальний європейський протизапальний препарат із доведеною клінічною ефективністю, який добре переноситься та має знеболюючу, протизапальну та протинабрякову дію. Діюча речовина крему, ацеклофенак, перебуває в мікронізованій формі, що дозволяє йому ефективно усувати больовий синдром і зменшувати набряк. Аертал® Крем потрібно наносити на уражену ділянку легкими масажними рухами тричі на день. Смужка крему повинна бути довжиною 5-7 см. Курс лікування може становити 2 тижні.

Аертал® Крем – безпечний контроль над болем.

Пов`язані статті

ДЕ КУПИТИ Аертал

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

ВАТ «Гедеон Ріхтер», Угорщина, 2024